15.Radyomuzun İstasyonunun Nasıl Ayar Ederiz ?



15.Radyomuzun İstasyonunun Nasıl Ayar Ederiz ?

Belli bir istasyonu dinlemek için radyomuzun düğmesini çevirerek verici istasyonu dalga boyunu veya frekansını gösteren sayı üzerine getirir.
Bunun fizikce manası , aletimizin titreşim devresindeki elektronların gidip gelme frekansını istasyonunkine eşit kılmaktadır.
Bunun nasıl olacağını anlamak için,şekil 13'ün K maddesini yeniden okuyun. Titreşim devresine değişebilir bir döner kondansatör konulmuştur ( şekil. 240) Biz düğmemizi çevirdikçe bu kondansatörün bir levha takımını çevirir ve elektrik sığasını değiştiririz .
Kondansatörün elektrik sığasını değiştirerek devrenin titreşim frekansını değiştiririz .
Fizikte buna verici istasyonla alıcı aletin rezonans haline sokulması denir .


Sesten bir örnek sizi daha iyi aydınlatır.
Frekansı eşit iki diyapozonu karşı karşıya koy; birine vurarak ses çıkart. Sonra bu diyapozonu durdur ikinci diyapozonu dinle (şekil. 246); ses veriyor mu ? diyapozunların frekansları farklı olursa, böyle bir hal olmaz.

Deneyi bir sazın içi teli ile de yapabilirsin .

Tellerin birini titreştirir ;üste gerginliğini veya boyunu değiştirerek verdiği seslerin frekansını değiştir .Bu seslerin frekansı hareketsiz duran telin frekansını bulunca ve ancak o zaman, bunun da birincinin tesiri ile titreşmeye koyulduğunu görürsün .
İki tel rezonans halindedir . Radyomuz bir istasyonla rezonans haline getirince, yalnız ona uyarak elektrik titreşimleri yapar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder