Radyo tekniğiyle yalnızca kişisel amaçla ve parasal ilgi duymaksızın ilgilenen amatörler tarafından yürütülen, bir dahili haberleşme, teknik araştırma ve kendini yetiştirme servisidir.
Şekil.248.Işığı Sese Çevirmek
Şekil.248.Işığı Sese Çevirmek
Şimdi bu resimlerden nasıl ses çıkartabiliriz , yani ışığı nasıl çevirebiliriz ? şekil . 248 deki Şema'nın gösterdiği düzenek bunu açıklamaktadır.
Çerçevesi boyunca delikler bulunan bir tekerlek bir ışık kaynağının önünde döndürülecek olursa, kaynaktan gelen Işık öte tarafı aralıklı olarak geçecektir .
Tekerleğin dönme hızını ayarlamak suretiyle ışığın tekerlekten saniyede mesela 400 defa geçmesini sağlayabiliriz.
Bu ışık atmaları , arka taraftaki hoparlör devresinin içinde bulunan küçük bir lambanın açık kalan aile arasında kapıyı ara devreden saniyede 400 defa akıp geçmesini geçmesini sağlayabiliriz .
Bu hoparlör devresi saniyede 400 defa düzgün olarak açıp kapamak demektir ki , böylece 400 frekansı bir ses duyulur .
Böylece Işık atmaları ses haline getirilmiş olur.Bu önemli iş,devrenin bir lamba içinde bulunan A ile K arasının Işık ile kapanabilmesi sayesinde mümkün olur.
Bu küçük Lambaya fotocell denir ; Bir radyo lambası gibi havası boşaltılmış ve içine iki elektrot konulmuştur . A elektrodu (anot) kaynaktan gelen ışığı tutmayacak şekilde bir tek kafeste yapılmıştır .
K elkrodu (katot) ise, ışığa karşı duygun(sodyum, potasyum,sezyum ) gibi metal tabakasıdır .
Bu tabaka üzerine Işık düşünce oradan elektronlar söker .Bu elektronlar üretecin pozitif kutbuna bağlı Anot tarafından çekilir ve devre kapanır.Işık kesilince katottan elektron sökülmedi için devre açık kalır .
Işık tesiriyile bir yerden elektron çıkarak akım elde etmeye yarayan bu olaya fotoelektrik olayı denir. Fotoselin devresinde meydana gelen akım zayıftır. Özel bir düzenekile şiddlenderildikten sonra hoparlöre verilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder