Radyo dalgaları nasıl alınır ve nasıl sese çevrilir?

Radyo dalgaları nasıl alınır ve nasıl sese çevrilir?

Radyo dalgaları mekan içinde yayılırken, havada Gerilmiş ve bir ucu toprağa bağlanmış bir iletkene rastlarsa, orada indüksiyon ile Bir akım meydana gelmesine sebep olurlar.
Bu indüksiyon akımı, alternatif olacak, yani elektronlar topraktan hava teline antene ve hava telinden toprağa gidip geleceklerdir. Gelen dalga da, mikrofon sesine uygun şiddet değişmeleri olduğu için, anten devresindeki indüksiyon akımı da aynı şiddet değişmeleri kendini gösterecektir.
Belki Hatırınızı anten devresinin içine bir kulaklık bağlamak ve gelen dalgaların sebep olduğu akımı doğrudan doğruya kulaklıkla dinlemek gelebilir. Fakat bu mümkün değildir. Çünkü dalgaların meydana getirdiği indüksiyon akımı, o kadar hızlı yön değiştirir ki, kulaklığın metal levhasının, akım çekmelerine uyarak titreşmesi mümkün değildir. 




Anten devresindeki elektrik titreşimlerini ses haline çevirmek için, bunları bir yöne doğru akım haline getirmelidir. Bunun içinde, anten devresi üzerine, Galeri dedektör denilen küçük bir alet takılır. Bu ,Kurşun sülfüru,kalay sülfüru gibi bir kristal ile buna degen ince iletken den başka bir şey değildir (Şekil 243).
Dedektör elektronları Yalnız bir yöne geçirir, öteki yöne geçenleri tutar.
Böylelikle dalgalı Fakat doğru hale gelen akım, kulaklığın metal levhasını bir tarafa hareket edebildiği için ses olarak işitilebilir.
Yalnız, ancak verici istasyona yakın yerlerde anten akımları şiddetli olur ve kulaklıkta işitilebilir. Bir istasyonu yakından daha iyi dinlemek için, anten devresine bir takım makara ve bir kondansatörden meydana gelen bir titreşim devresi ilave edilir (Şekil 244).


Kondansatörün ve makaranın büyüklüğü, dinlemek istediğiniz istasyona göre ayarlanırsa kulaklıktan rahatça dinlenebilir. Anten devresinde meydana gelen akımlar çok zayıftır. Bu akınların bir kulaklık tarafından alınabilmesi için hem şiddetinin artırılması hem de doğrultulması gerekir. İşte bu da lambalı alıcı postaları ile sağlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder