Ses Radyo dalgalarını nasıl bir değişikliğe uğratır?


Şekil (245) deki şemaya bak.


Bunun Az önce Üzerinde çalıştığımız semadan hiçbir farkı yoktur. O da plaka devresinin içine bağlanan telefon mikrofonundan ibarettir, devreye mikrofon koymak elektronların titreşimi üzerinde hiçbir etki yapamaz.

Elektronların kafes çevresindeki akım şiddeti belli sınırlar içerisinde değiştiği için bunların saldıgı dalganın şiddeti sabittir.
Su üzerindeki dalgaları hatırlayarak bunu hep aynı yükseklikte dalgalar gibi düşünebiliriz.
Şimdi mikrofonun önünde "Aloo" dediğimizi düşünün.
Mikrofonun ince levhası "Aloo" sesine uygun şekilde titreşir.
Bu ise telefon halinde olduğu gibi plaka devresinde akımın şiddetinin Alo sesine uygun olarak dalgalanmasına sebep olur.
Bu dalgalanmalar hem D makarasından geçecektir.
Şiddetli değişikliklere uğrayan bu akşam, C makarasında bir indüksiyon akımı meydana getirir. Fakat bu C makarası, kafes devresi içinde bulunduğu için indüksiyon akımı orada bir gidip gelme hareketi yapan elektronların bu hareketlerinin genliğini değiştirir.
O zaman titreşen elektronların yaydığı dalga da ,tepeleri ve çukurları bir yükseklikte bulunan bir dalga olacak yerde, değişikliklere uğrayan bir dalga olacaktır.


Radyocular böyle bir dalgaya “modüle edilmiş” dalga derler. Dalgaların şiddetindeki değişiklik Alo sesine uygun bir değişikliktir (Sekil 242)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder